PRIMELE AJUTOARE ÎN CAZ DE ACCIDENTE
(SFATURI MEDICALE)
1940
-partea a II-a -
În caz de RANIRI SANGERANDE ale membrelor se leaga strans membrul de jur imprejur catre radacina sa. Daca rana care sangereaza este asezata in regiunea fetei sau a capului se aplica numai pansamente stranse. Daca accidentatul se simte rau (soc traumatic) i se vor pune sticle de apa calda la picioare si i se vor aplica mici lovituri pe fata sau talpa picioarelor fie cu palma intinsa, fie cu comprese umede. Daca-si pierde constiinta (sicopa , lesin) ii desfacem legaturile ce ar putea impiedica respiratia , mici lovituri ca mai sus, respiratiae artificiala dandu-i-se in acelasi timp sa respire eter, amoniac sau alte saruri tari mirositoare. Tot timpul bolnavul va fi culcat, cu picioarele asezate mai sus decat capul.
INTEPATURI DE VIESPE, ALBINE, TABTARI. Pe locurile atinse, se pun comprese cu apa rece, eter, amoniac, In caz de intepatura de albina, se va proceda inati la scoaterea acului.
ARSURI. Se va aplica imediat o bucata de tifon imbibata cu vaselina lichida, liniment, oleo-calcar, oleo gomenolat sau acid picric; basicile formate nu vor fi deschise.
DEGERATURA. Ducem accidentatul, degerat de frig, intr-o camera incalzita si fara a-l apropia de foc ii facem frictiuni cu zapada sau apa rece, inlocuindu-le treptat cu frictiuni uscate: pe gura ceaiu cald sau bauturi alcoolice.
INSOLATIE. Cel atins de de insolatie va fi asezat intr'un loc racoros aplicandu-i punga cu ghiata sau comprese reci pe cap. In acelasi timp ii facem miscari de respiratie artificiala cu tractiunea limbii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu